In de snikhete zomer van 2003 verschroeiden de gazons en vaste planten. Door een bezoek in die zomer aan een - nog verrassend groene - subtropische tuin in het Gelderse Zelhem, ontstond het idee dat zo'n mediterraan paradijs met palmbomen en andere exotische planten ook in het Zonnige Zuiden zou moeten kunnen.

Touch of the Tropics was geboren!

In de jaren die volgden werden meer een meer palmbomen en andere subtropische planten aangeplant. Dit zijn allemaal planten die tegen wat vorst kunnen: sommigen zijn verrassend winterhard, anderen hebben bescherming nodig in de koudste wintermaanden. Een belangrijk selectiecriterium bij de keuze van de planten is kouderesistentie. Dat betekent dat ze zonder uitzondering tegen een stootje kunnen en niet bij een late nachtvorst in het voorjaar of tijdens een gemiddelde winter het loodje leggen. Het opzoeken van de grenzen hierbij vormt een voortdurende uitdaging.

Steeds vaker werd in die beginjaren de vraag gesteld om eens naar de tuin te mogen kijken. Ook de VVV Zuid-Limburg vond het de moeite waard indien de tuin open gesteld zou worden voor andere tuinliefhebbers. In 2006 opende Touch of the Tropics voor het eerst de poorten voor publiek en sindsdien vonden honderden liefhebbers van subtropische planten jaarlijks hun weg naar Schinveld. In 2011 sloot Touch of the Tropics haar deuren voor het grote publiek maar de tuin bleef onveranderd subtropisch van karakter. De aangeplante palmbomen, succulenten en andere exoten zijn sindsdien volwassener geworden en het subtropische paradijs bleef onaangeroerd.

De belangstelling van tuinliefhebbers bleef aanhouden, de vraag om de tuin weer open te stellen bleef bij herhaling terugkomen. Om aan die wensen tegemoet te komen heeft Touch of the Tropics haar deuren in 2019 weer geopend voor publiek.